Ketelhuis Apeldoorn

ketelhuis-apeldoorn.nl

Wat moet ik doen bij een lekkage?

lekkage

Tips en adviezen in geval wat een lekkage

Het kan zomaar op een dag gebeuren dat u in huis last heeft van een lekkage. Dat kan een waterlekkage zijn of een gaslekkage. In beide gevallen is er dan iets aan de hand in het leidingwerk in uw woning of bedrijfspand. In dat geval moet u natuurlijk bij voorkeur een loodgieter inschakelen. Maar voordat die er is, zijn er altijd andere zaken die u moet regelen bij een lekkage. U leest het hieronder.

Wat is eigenlijk een waterlekkage?

Waterlekkage is het onbedoeld vrijkomen van water uit een leiding of andere waterbron in een gebouw of huis. Dit kan leiden tot schade aan het gebouw en de inhoud, en kan ook leiden tot gezondheidsproblemen als het water niet goed wordt opgeruimd en afgevoerd. Waterlekkage kan ontstaan door ouderdom of slijtage van leidingen, of door beschadiging door bijvoorbeeld aardbevingen of stormen. Het is belangrijk om waterlekkage snel te repareren om verdere schade te voorkomen.

Wat moet u doen bij een lekkage?

Als er waterlekkage is, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade aan uw woning te voorkomen. Wij adviseren u onderstaande stappen zeker te nemen:
 • Als het waterlek in een kraan of leiding is, draai dan de hoofdkraan dicht om de watertoevoer naar die leiding te stoppen.
 • Zet alle elektrische apparaten en verlichting in de buurt van het lek uit om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat.
 • Probeer de bron van het lek te vinden en plaats indien mogelijk een emmer of ander vat onder het lek om het water op te vangen.
 • Als het lek groot is, of als u het niet kunt repareren, bel dan onmiddellijk een loodgieter om het probleem te verhelpen.

  Gaslekkage

  Er is ook nog zoiets als een gaslekkage. Gaslekken kunnen ontstaan door ouderdom of slijtage van de leidingen, of door beschadiging door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden of andere oorzaken. Het vrijkomen van gas kan gevaarlijk zijn omdat het kan leiden tot explosies en brand als het in aanraking komt met een vonk of vlam. Als u denkt dat er een gaslek is, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw gasleverancier en het gebouw te verlaten totdat het lek is verholpen.

  Ook contact opnemen met uw verzekering

  Het is ook verstandig om contact op te nemen met uw verzekering als er schade is ontstaan door de lekkage. Zij kunnen u helpen bij het vergoeden van de kosten van reparaties en eventuele andere schade als gevolg van de lekkage. Meer info over loodgieters, lees u op onze blogpagina.