Ketelhuis Apeldoorn

ketelhuis-apeldoorn.nl

Subsidie is niet het enige voordeel van pelletkachels

Pelletkachels zijn populair. Dit komt onder andere door de subsidie. Echter, deze subsidie wordt gegeven tot 2020. Wil je dus goedkoop een pelletkachel aanschaffen? Dan moet je dit jaar wel deze keuze maken. Dan kun je nog gebruik maken van de subsidie. 

Maar de subsidie is absoluut niet het enige voordeel van een pelletkachel. Er zijn meer redenen om een pelletkachel aan te schaffen. Wij vertellen je deze graag. 

Wat is een pelletkachel? 

Met een pelletkachel wek je energie op om je huis of een ruimte verwarmen. De kachel brandt op houtpellets. Dit zijn samengeperste houtsnippers. Vaak wordt dit gemaakt van resthout. Zo komt ook dit hout nog ten goede! Bovendien bestel je deze houtpellets gemakkelijk online.

Een pelletkachel verbrandt deze houtpellets in de verbrandingskamer. Daar wordt uiteraard energie mee opgewekt en dus warmte. Deze warmte wordt verspreid door het huis. 

Uiteraard is een pelletkachel van de huidige snufjes voorzien. Je regelt gemakkelijk de temperatuur op afstand. Het is een simpel maar fijn systeem. 

Waarom geeft de overheid subsidie op pelletkachels? 

Een pelletkachel is milieuvriendelijk. Daarom moedigt de overheid aankoop van een pelletkachel ook aan. Pelletkachels stoten minder fijnstof uit, dan wanneer je verwarmt via gas of stroom. Daarnaast zijn dit goede vervangers voor open haarden en houtkachels. 

De subsidie van de overheid start bij 500 euro. Maar kan zelfs oplopen tot 1400 euro! Hoewel een pelletkachel een dure investering is, verdien je deze ook weer terug. Daarnaast krijg je een zeer mooi compensatiebedrag van de overheid.

Wanneer kom je in aanmerking voor subsidie? 

Let wel op dat je niet altijd in aanmerking komt voor de subsidie. Je moet wel voldoen aan bepaalde regels. Zo moet de pelletkachel bestemd zijn voor de productie van warmte en voldoen aan de norm EN 14785. Daarnaast moet hij ook worden geïnstalleerd door een vakkundige installateur. 

Andere voordelen van een pelletkachel 

Naast het grote subsidievoordeel zijn er meer voordelen van een pelletkachel. Het rendement van pelletkachels is zeer hoog. Vrijwel alle energie wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat je de investering terug verdiend.

Maar je verdient de investering niet alleen terug door het rendement. Houtpellets zijn zeer goedkoop en milieuvriendelijk. Dit is vaak samengeperst resthout. Hierdoor wordt ook minder hout verspild. 

Al met al is het rendement hoog, de brandstof goedkoop, maar is een pelletkachel vooral milieuvriendelijk en produceert het een schone verbranding.