Balkonhek is verplicht om vallen te voorkomen
Een balkonhek is verplicht wanneer een balkon hoger is (hangt) dan 1 meter. Het hekwerk dat dan geplaatst moet worden moet minimaal 1 meter hoog zijn. Wanneer je balkon hoger ligt (hangt) dan 13 meter dan moet het hek dat om het balkon geplaatst moet worden minimaal 1,2 meter hoog zijn. Dit zijn wettelijke eisen. Het hekwerk moet vallen voorkomen. Daarom moet er bij deuren of lage ramen die hoger gelegen zijn dan 1 meter en open kunnen, ook een hek of zogeheten balustrade worden geplaatst. Hiervoor gelden dan ook dezelfde wettelijke eisen als bij een hek om een balkon. Voor deuren, maar ook voor ramen wordt er in zo’n geval vaak een zogeheten Frans hekwerk geplaatst. Hekwerken worden ook wel balustrades genoemd en zijn in veel soorten te koop. Je kunt ze in standaard maten kopen, maar ook op maat laten maken.
Een balkonhek is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen
Zoals gezegd is een balkonhek of balustrade verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het hekwerk dat het meest wordt gebruikt bij balkons is het spijlenhekwerk. Een spijl zelf is in de meeste gevallen 15 mm dik. Bij een spijlen hekwerk mogen de spijlen maximaal 110 mm uit elkaar staan. Ook dit is een wettelijke eis. Zouden de spijlen verder uit elkaar staan dan bestaat de kans dat kleine kinderen er doorheen kunnen kruipen en zo naar beneden kunnen vallen. De hartafstand tussen de spijlen mag wel kleiner zijn. Een spijlen hekwerk met standaard maten oogt rustig en is vrij licht van gewicht. Je kunt de kleur, hoogte en de breedte van de afzonderlijke elementen zelf uitkiezen.
Balkonhekwerken op maat gemaakt
Wanneer je kiest voor een balkonhek op maat dan wordt een hekwerk uit het standaard assortiment geheel op maat voor je gemaakt waarbij je ook kunt kiezen voor andere vullingen, baluster types en dekregels. Onder vullingen wordt verstaan; spijlen, strippen, planken of glas. Dan kan nog worden gekozen of je het glas helemaal ingeklemd wilt, alleen onderin geklemd of onder en boven het profiel wilt laten uitsteken. Met balusters worden de zijstukken van het hek bedoeld en met dekregels wordt dat deel dat bovenop het hekwerk komt bedoeld. Er zijn verschillende soorten dekregels, je kunt naast een ‘gewone’ dekregel ook een oud-Hollandse of hardhouten dekregel plaatsen. Normaal is de dekregel op het hekwerk geplaatst, maar je kunt deze ook los boven het hekwerk laten maken.
Zo kun je helemaal zelf je eigen hekwerk samenstellen in de kleur die het mooiste bij je balkon past.
Welk soort hekwerk past bij jouw balkon
Een balkonhek kan worden geleverd in verschillende maten met verschillende vullingen, baluster types en dekregels. Welk hekwerk bij jouw balkon past, bepaal je helemaal zelf. Of je nu gaat voor een lamellen- spijlen- of glas hekwerk wanneer je via bovenstaande website je hekwerk besteld dan voldoet det hekwerk altijd aan het Bouwbesluit en daarmee aan de Europese NEN veiligheidsnormen. Woon je in een appartementencomplex en wil je het hekwerk op je balkon veranderen dan moet je daar wel toestemming voor aanvragen bij de VvE. Heb je een eigen huis met balkon dan is het vervangen van het balkonhekwerk geen probleem. In sommige steden gelden wel regels van de welstandscommissie dat moet je dan eerst even nagaan.